STAKČÍN: V obci sa nachádza najväčšia úpravňa vody na Slovensku

19.03.2012 Snina

Stakčín 17. marca (TASR) - Na území obce Stakčín v okrese Snina sa nachádza na Slovensku najväčšia úpravňa vody, ktorá tam priteká z neďalekej vodárenskej nádrže Starina. Sledovanie kvality vodného zdroja zabezpečuje cez takzvaný systém skorého varovania úpravne biologický monitoring. Podieľajú sa na ňom technologické zariadenia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) v spolupráci s pstruhom dúhovým a lastúrnikmi.
Starostlivosť o vodárenskú nádrž Starina, ktorá je najväčšou v strednej Európe, zabezpečuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Jej výstavba prebehla v 80. rokoch minulého storočia a z dôvodu ochranných pásiem nádrže došlo k vysídleniu siedmich okolitých obcí - Dara, Veľká Poľana, Smolník, Ruské, Ostružnica, Zvala a Starina.
"Kvalitu vody zo Stariny hodnotíme ako jednu z najlepších na Slovensku," informoval hovorca SVP Pavel Machava. Aby bola zachovaná, došlo v tejto lokalite podľa jeho slov k spomínanému vysídleniu a neskôr tam vznikol Národný park Poloniny. Na základe týchto opatrení je zabezpečená prísnejšia ochrana pramenísk a horných úsekov povodia Cirochy, ktoré Starinu napájajú.
"Dochádza tu k pravidelnej kontrole režimu hospodárenia na pôde a v lesoch v ochranných pásmach vodárenskej nádrže, regulovaný je zároveň aj pohyb motorových vozidiel v okolí Stariny. To všetko sa podieľa na skutočnosti, že kvalita surovej vody, ktorú odoberáme na úpravu, je veľmi dobrá a nevyžaduje si veľmi náročný proces úpravy na vodu pitnú," doplnila Machavove slová mediálna zástupkyňa VVS Martina Bubelíniová.
Ako dodala, systém biologického monitoringu vody v Stakčíne uviedli do života s podporou Európskej únie v roku 2002. Fish monitor s prítomnosťou pstruha dúhového a Mossel monitor, kde sa nachádzajú lastúrniky, sú napojené na počítač, ktorý v prípade výskytu škodlivých látok v surovej vode o tom následne informuje jeho obsluhujúci personál.
"Živé organizmy sa nedajú oklamať a vedia niekedy reagovať aj na nízke koncentrácie škodlivých látok, ktoré by sa ešte možno ani nedali zaznamenať bežnými analytickými metódami. Tento systém je v prevádzke nepretržite," popísala výhody biologického monitoringu Bubelíniová.
Voda zo stakčínskej úpravne sa dodáva do okresov Snina, Humenné, Michalovce, Vranov nad Topľou, Trebišov, Prešov a Košice. Najvzdialenejším miestom dodávky pitnej vody potrubím s priemerom jeden meter sú práve 145 kilometrov vzdialené Košice. K ďalším odberným miestam by mali v budúcnosti pribudnúť domácnosti v okresoch Bardejov a Svidník.
 

Vyberte región